Sinds 1 januari beheert de gemeente Den Haag de Landscheidingsdijk tussen Leidschenveen en de Nieuwe Driemanspolder. Omdat de dijk belangrijk is voor de natuur gaat de gemeente de dijk anders inrichten.
De Landscheidingsdijk is een beschermd gebied. Op een groot deel van de dijk mogen dan ook geen mensen komen. Er broeden en rusten verschillende vogels, zoals de patrijs. Dit is een bijzondere vogelsoort waarmee het slecht gaat in Nederland. De patrijs komt nog maar weinig voor in de omgeving van Den Haag. Daarom stemt de gemeente de nieuwe inrichting af op deze vogel.
Sommige delen van de dijk gaat de gemeente minder vaak maaien. Daardoor staan bloeiende planten langer op de dijk. En hebben vogels altijd een plek om te schuilen en te broeden. Door andere delen van de dijk juist vaker te maaien, kan iedereen de dijk beter zien. Bij de nieuwe inrichting horen ook extra struiken. Daar vinden vogels meer voedsel en een plek om te rusten of eieren te leggen. Er staan al nieuwe hagen. Ook die maken het leefgebied van de patrijs beter.
In het natuurgebied langs de dijk komen enkele plassen en natuurvriendelijke oevers. Dit zijn oevers met een flauwe helling. Daarin kunnen dieren makkelijker in en uit het water komen. Verschillende planten krijgen meer kans om te groeien. Jonge vis groeit beter tussen de waterplanten. De plassen zijn ook geschikt voor dieren die in het water leven en libellen. Zij kunnen hier makkelijker jongen krijgen. Watervogels vinden er voedsel.
Tussen het Beekoeverlibelpad in Zoetermeer en de Zoetermeerse Rijweg komt een natuurlijk 'laarzenpad', een wandelpad van gras op het meest zuidelijke stuk van de dijk. Hier mogen wel mensen komen. Borden met informatie vertellen straks meer over de geschiedenis van de dijk en het land eromheen.